Dance Dance Revolution – fortsatt relevant i 2022?

Spillserien Dance Dance Revolution er på mange måter pioneren innenfor sjangeren fysiske dansespill. Den aller første versjonen ble faktisk lansert allerede i 1998 i Japan, og det lages fortsatt nye spill i serien. Det er en imponerende prestasjon, men er Dance Dance Revolution fortsatt relevant i 2022, og hvordan ser det ut i Norge?

Grunnleggende spillmekanikk i Dance Dance Revolution

Dance Dance Revolution har selvfølgelig gjennomgått rivende utvikling gjennom de nesten 25 år spillet har vært på markedet, men den grunnleggende logikken i spillet er fortsatt den samme.

I sin enkleste form består spillet av et spillområde med fire piler, til venstre, høyre, fremover og bakover, som spilleren står på. Det er med disse pilene du styrer spillet, og danser i takt med musikken og videoene på skjermen.

warpr on Flickr, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

En kort historie om Dance Dance Revolution

Dance Dance Revolution, som noen ganger forkortes DDR, utvikles av Konami – mer spesifikt under Bemani-paraplyen, Bemani er Konamis egen divisjon for musikk- og dansespill. Det betyr også at spillet først ble lansert til arkademaskiner, et område der Konami alltid har vært sterke. Allerede her ser vi et lite hint om den videre utviklingen til DDR, da arkademaskiner er ekstremt uvanlige i Norge i dag. De aller fleste spill eksisterer i den digitale verden, det gjelder både dataspill og pengespill. Med en mobil, og for eksempel en Mobilebet bonuskode, er underholdningen aldri langt unna.

Nye versjoner har kontinuerlig blitt lansert til arkademaskiner, og i 2004 fantes det faktisk et miljø rundt spillet også i Norge. En egen klubb, DDR Oslo, ble grunnlagt i 2004, og det ble arrangert turneringer i Dance Dance Revolution. I dag er nettsiden til DDR Oslo ute av drift, og det er tilsynelatende svært lite virksomhet rundt DDR i Norge. Det går likevel rykter om at det skal finnes en DDR-maskin av ukjent årgang på utestedet Tilt i Oslo.

Det har også blitt utgitt versjoner av Dance Dance Revolution til både PlayStation, Xbox, PC og mobil. Likevel dreier det seg om plattformer som PlayStation 3, Xbox 360 og den originale Wii, spillkonsoller som er helt utdaterte i 2022. Bruk av spillet på disse plattformene forutsatte et eget teppe med kontroller, eller bruk av en standard håndkontroll.

Konkurranse fra enklere spill – men fortsatt «Big in Japan»

Icf at the Japanese language Wikipedia, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

I Norge ser det mørkt ut for Dance Dance Revolution i 2022. Markedet for musikk- og dansespill domineres av enklere varianter, som den populære Just Dance-serien. At Dance Dance Revolution per 2022 egentlig bare finnes til arkademaskiner bidrar selvfølgelig også til at spillet ikke er særlig relevant i Norge.

I Japan, og i noe grad også i USA, lever spillserien videre. Den aller nyeste utgivelsen, Dance Dance Revolution A3, ble faktisk lansert den 17. mars 2022. Denne versjonen er nummer 18 i rekken av spill utgitt i Japan, og bygger videre på det grunnleggende konseptet. Musikken er selvfølgelig også hovedsakelig tilpasset det japanske markedet.

Hvis du ser en Dance Dance Revolution-maskin når du besøker Japan, kan det uten tvil være spennende å prøve – DDR har hatt mye å si for utviklingen av en hel spillsjanger.