Prostitusjon, dans og casinodrift – på kant av loven

Visste du at dans har vært ulovlig? Det er faktisk flere ganger i historien hvor spesielt religiøse krefter har gjort sitt ytterste for å begrense og helst fjerne dansen helt.

Dans blir av mange religiøse grupperinger, både før og nå, koblet med prostitusjon, pengespill og annet negativt. Grunnen er dessverre enkel, menn og kvinner får nødvendigvis nærkontakt når de danser. I religioner og samfunn hvor menn og kvinner skal holdes adskilt, blir dans strengt regulert.

I forbudstiden i Amerika så man at det ikke bare var alkohol man prøvde å begrense, men også dansingen. Dansingen ble sett på noe løssluppent og dermed noe farlig. Det betydde ikke at man sluttet å danse, men det ble gjort mer i skjul. Dette viser tydelig hvor viktig dansing er for mennesker. Man var villig til å risikere fengselsstraff for det.

Ulempen med dette var selvsagt at de stedene hvor man hadde muligheten til å danse ofte var spillehaTwo_dancers (1)ller og steder som serverte alkohol. Så dans ble, rett og slett fordi det var få muligheter hvor man kunne danse, assosiert med noe ulovlig. Dessverre var det i de fleste tilfellene kun kvinner som fikk betalt for å danse med andre menn eller på en scene som fikk nyte friheten dansen gir. Disse kvinnene, som fikk betalt for å danse med kundene, slapp seg mer løs enn koner og andre hjemme. Dermed fikk man en villere og mer løssluppen dansestil i mange av disse danse/spillehallene.

Heldigvis varte ikke denne perioden så lenge, men det er mange flere eksempler man kan dra frem. Dansing er sensuelt, nært og vekker følelser og derfor kobles det av enkelte til noe ulovlig og vulgært.

Studerer du eldre dansestiler og ikke minst, dansing i religiøse grupperinger som godtar dette, så vil du se at kvinner danser for seg selv og menn for seg selv. De er ofte svært lite kroppskontakt og mer en formell glidning over dansegulvet enn en glede.

Det at man i det hele tatt tillater dansing, viser hvor viktig dans og rytmer er for folk flest. Dette er ikke noe man kan undertrykke for alltid.